Ayva Tatlısı nasıl yapılır, tarifi nedir, Ayva Tatlısı videolu ve resimli tarifi, hazırlanışı, malzemeleri, yapım ve pişirme süresi, besin değeri, faydaları ve zararları.
Ayva Tatlısı Hakkında Genel Bilgiler
Ayva Tatlısı Kaç Kişilik: 8 adet
Ayva Tatlısı Hazırlama Süresi: 20 dakika
Ayva Tatlısı Pişirme Süresi: 1 saat
Ayva Tatlısı Kalori Miktarı: 426 kcal (250 gr)
Ayva Tatlısı Servis Önerisi: Yanına bir kaşık kaymak ilave edebilirsiniz.
Mevsiminde yetişmiş ayvalardan yapılan Ayva tatlısı çok lezzetli olur. Ayvalar soyularak, çekirdekleri çıkartılır ve ikiye bölünmüş olarak haşlanıp sonra da şerbetlenerek pişirilir. İsteğe göre, soyulup içleri boşaltılarak fırın tepsisinin dibine su konulup, ikiye bölünmüş ayvaların ortasına elma rendesi ve karanfil konarak, üstüne de her birine bir kaşık şeker ilavesiyle fırınlanabilir. Suyu azaldıkça devamlı tepsinin altından ısınmış olan sudan 1 kaşık alınarak rendenin olduğu kısıma dökülür. Bu işlem ayvalar pişene kadar devam eder. Yumuşayıp kızarınca pişmiş olduğu anlaşılır ve servis için soğuması beklendikten sonra üstüne kaymak eklenip servisi yapılır.
Ayva Tatlısı Malzemeleri
su
4 adet
büyük boy ayva
16 yemek kaşığı
toz şeker
5 su bardağı
1 adet
çubuk tarçın
3 adet
karanfil
Servisi için:100 gram
kaymak
4 yemek kaşığı
toz antep fıstığı
Ayva Tatlısı Nasıl yapılır, Tarifi
Bol suda yıkadığımız ayvaların kabuklarını soyup ve ortadan ikiye keselim. Ayva çekirdeklerini daha sonra tekrar kullanmak üzere bir kenara ayırın.
Geniş tabanlı bir tencereye tek sıra halinde dizdiğiniz her bir ayvanın üzerine tepeleme 2 yemek kaşığı toz şeker ekleyin.
Tencereye ayvaların üzerini çok az örtecek şekilde yaklaşık 5 su bardağı su ekleyin.
Şerbet renginin kırmızı ve aromalı olması için; ayva çekirdeklerini, çubuk tarçını ve karanfilleri ilave edin.
Pişen ayvaları servis tabağına alın ve üzerlerine şerbeti gezdirin.
Kaymak ve toz Antep fıstığı ilavesiyle ılık ya da soğuk olarak tatlıları servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Ayva Tatlısı Videolu Tarifi
Ayvanın Faydaları
Kilo vermeye katkı sağlıyor
Ayva glisemik indeksi düşük bir meyve, yani kan şekerinizi çok hızlı yükseltmiyor. Dolayısıyla diyabetiniz varsa veya diyet yapıyorsanız ayvayı rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Ayva ayrıca öğünlerde tercih ettiğinizde lifli yapısı sayesinde tokluk sürenizi uzatarak zayıflamanıza yardımcı oluyor. Diyette tatlı alternatifi arıyorsanız ayvayı haşlayıp ya da buharda pişirerek lezzetli tatlılar hazırlayabilirsiniz. Ancak ayvanın büyüklüğüne dikkat etmelisiniz. Ayvanın porsiyonu, büyük boy bir ayvanın yaklaşık yarısı kadardır.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Ayvanın içeriğindeki C vitamini ve fitokimyasallar sayesinde bağışıklık sisteminizin güçlenmesine katkı sağlıyor. Ayva günlük C vitamini ihtiyacınızın 4'te 1’ini karşılayarak patojenlere, virüslere ve bakterilere karşı vücudunuzu koruyor. Gün içinde tercih edeceğiniz 2 veya 3 porsiyon ( ihtiyacınıza göre değişiyor) meyvelerden birini ayvadan yana kullanabilirsiniz.
Saçların uzamasına yardımcı oluyor
Demir, bakır ve çinko gibi mineraller bakımından oldukça zengin olan ayva artan kan dolaşımı ile saç diplerine daha bol oksijenin taşınmasına yardımcı olarak saçları güçlendirmesinin yanı sıra uzamasına da yardımcı oluyor.
Cildin genç kalmasına yardım ediyor
Kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gerekli olan demir, bakır ve çinko mineralleri ayvada iyi oranlarda bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Kaplan ayva tüketimiyle birlikte kırmızı kan hücrelerin üretimi artırdığında dolaşımda taşınan oksijen miktarının yükseldiğini belirterek, “Dokulara daha çok oksijen gitmesi de daha sağlıklı, daha genç bir cilt anlamına geliyor” diyor.
Kanser riskini azaltıyor
Serbest radikaller hücrelerin mutasyon geçirmesine, ölmesine veya kontrolsüz çoğalmasına sebep olarak kanser riskini arttırıyor. Antioksidan içeriği yüksek olan ayva, polifenoller yardımıyla vücudu serbest radikallere karşı koruyarak kanser riskini azaltıyor.
Kalp - damar sağlığını koruyor
Yüksek oranda potasyum içermesi sayesinde kan basıncını (tansiyonu) düşürmede etkili oluyor. Ayrıca çözünebilir bir lif olan pektinin ayvada yüksek olarak bulunması kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor. Ayva içeriğindeki demir, çinko ve bakır gibi mineraller sayesinde kan hücrelerinin yapımını ve kanın akışkanlığını artırarak dolaşım üzerine olumlu etkiler sağlıyor.
Sindirime yardımcı oluyor
Gaz problemlerini gidermek, sindirime yardımcı olmak için haşlanmış ayvayı tercih edebiliriz. Ayva kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerin önlenmesinde de kullanılabiliyor. İçerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı oluyor. Ayvayı özellikle kaynatılmış olarak tercih etmenizde fayda var.
Bağırsak hastalıkları riskini azaltıyor
Ayva içerdiği liflerle bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Kaplan liflerin sindirim sistemi kanalında olumlu etkileri sayesinde, ayva tüketiminin inflamatuar bağırsak hastalıklarına yakalanma riskini azalttığına dikkat çekiyor. Ayrıca lifin içindeki kateşin ve epikateşinler de kolonda kanser yapıcı toksinlerin bağlanmasına ve zararının önlemesine yardımcı oluyor.
Kansızlığa iyi geliyor
Ayvadaki yüksek demir içeriği sayesinde kan hücrelerinin üretimi artıyor. Anemi problemi yaşıyorsanız ayva demir tüketimini arttırmak adına iyi bir alternatif olabiliyor.
Kötü nefes kokusunu önlüyor
Ayva anti-bakteriyel özelliği sayesinde birçok mikroorganizmanın vücutta çoğalmasına engel oluyor. Ağızdaki bakterileri yok ederek kötü nefes kokusunu hafifletici etki gösteriyor.
Ayva tatlısı şekerli bir yemek olduğu için şekerin zararlarını hesaba katarak tüketmenizde fayda var, ayrıca pişen ayvanın bazı besin değerlerini kaybedeceğini de gözardı etmeyin.
0 Comments: