Alimler ile ilgili ayetler ve hadisler, kısaca içinde Alimler geçen Kuran ayetleri ve sahih hadisler, Alimler hakkındaki ayetlerin ve hadisl...

Alimler İle İlgili Ayetler ve Sahih Hadisler Türkçe Anlamları

Alimler ile ilgili ayetler ve hadisler, kısaca içinde Alimler geçen Kuran ayetleri ve sahih hadisler, Alimler hakkındaki ayetlerin ve hadislerin mealleri Türkçe anlamları, açıklamaları.  

Alimler Hakkında Kuran Ayetleri

Konulara Göre Kuran Ayetleri

Ankebut Suresi, 43. ayet: İşte bu örnekler; Biz bunları insanlara vermekteyiz. Ancak alimlerden başkası bunlara akıl erdirmez.

Rum Suresi, 22. ayet: Göklerin ve yerin yaratılması ile dillerinizin ve renklerinizin ayrı olması, O'nun ayetlerindendir. Şüphesiz bunda, alimler için gerçekten ayetler vardır.

Fatır Suresi, 28. ayet: İnsanlardan, hayvanlardan ve davarlardan da renkleri böyle değişik olanlar vardır. Kulları içinde ise Allah'tan ancak alim olanlar 'içleri titreyerek-korkar'. Şüphesiz Allah, üstün ve güçlü olandır, bağışlayandır.

Alimler Hakkında Sahih Hadisler (Kütübü Sitte)

Konulara Göre Sahih Hadisler

Fasil : İLİM BÖLÜMÜ
Konu : Alimlerin Fazileti
Ravi : Ebu Ümame
Hadis : Resulullah (sav)`a biri abid diğeri alim iki kişiden bahsedilmişti. "alimin Abide üstünlüğü, benim sizden en basitinize olan üstünlüğüm gibidir" buyurdu.
HadisNo : 4102


Fasil : İLİM BÖLÜMÜ
Konu : İlmin Kaldırılması
Ravi : Ömer İbnu Abdilaziz
Hadis : Nakledildiğine göre, (Medine valisi) Ebu Bekr İbnu Hazm`a şöyle yazmıştır: "Bak, Resulullah (sav)`ın hadisinden ne varsa yaz. Zira ben, ilmin kaybolmasından ve ülemanın gitmesinden korkuyorum. Resulullah (sav)`ın hadisinden başka bir şey kabul etme. alimler ilmi yaysınlar, ilim için (herkese açık yerlerde) halkalar teşkil etsinler, ta ki bilmeyenler de böylece öğrensin. Zira ilim, gizli kalmazsa helak olmaz."
HadisNo : 4140


Fasil : İMAN VE İSLAM HAKKINDA
Konu : Emr-i Bi`l Ma`ruf Ve Nehy-i Ani`l-Münker Bölümü
Ravi : İbnu Mes`ud
Hadis : Hz. Peygamber (sav) buyurdu ki: "İsrailoğulları bir kısım günahlar işlemeye başlayınca alimleri onları bu işlerden menettiler. Ancak onlar dinlemediler, vazgeçmediler. Zamanla alimler de onlarla oturmaya, dayanışmaya ve beraber içmeye başladılar. Allah da bunun üzerine, berikinin dalaletini öbürüne katarak, biriyle diğerinin küfrünü artırdı. "Davud`un ve Meryem oğlu İsa`nın diliyle onları lanetledi..." (Maide, 78) Sonra, ayakta bulunan Resulullah (sav) oturarak sözünü tamamladı: "Hayır, nefsimi kudret elinde tutan Zat`a yemin ederim, onları hak adına kötülüklerden men etmezseniz (siz de rızaya eremezsiniz)".
HadisNo : 91


Fasil : FEZAİL BÖLÜMÜ
Konu : Bazı Peygamberlerin Faziletleri - Hz. Yunus (as)
Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Bir kulun: Benim, Yunus İbnu Metta`dan hayırlı oldugumu söylemesi uygun olmaz. Onun nesebi de babasınadır." [Bazı alimler demiştir ki: "Rivayette geçen "Onun nesebi babasınadır" cümlesi, Ebu Hüreyre`nin kelamıdır, bir derçtir. Zira bu hadisteki Yunus İbnu Metta babasına değil, annesine nisbettir. Böylece ravi "Onun nesebi..." sözüyle, Resulullah (sav)`ın Hz. Yunus`u annesine değil, babasına nisbet ettiğini beyan etmiştir."]
HadisNo : 4338


Fasil : İLİM BÖLÜMÜ
Konu : Alimlerin Fazileti
Ravi : Ebu`d-Derda
Hadis : Resulullah (sav)`ın şöyle dediğini işittim: "Kim bir ilim öğrenmek için bir yola süluk ederse Allah onu cennete giden yollardan birine dahil etmiş demektir. Melekler, ilim talibinden memnun olarak kanatlarını (üzerlerine) koyarlar. Semavat ve yerde olanlar ve hatta denizdeki balıklar alim için istiğfar ederler. Alimin abid üzerindeki üstünlüğü dolunaylı gecede kamerin diğer yıldızlara üstünlüğü gibidir. alimler peygamberlerin varisleridir. Peygamberler, ne dinar ne dirhem miras bırakırlar, ama ilim miras bırakırlar. Kim de ilim elde ederse, bol bir nasib elde etmiştir."
HadisNo : 4108


Fasil : TAHARET BÖLÜMÜ
Konu : Teyemmüm
Ravi : Ammar İbnu Yasir
Hadis : Resulullah (sav), beraberinde Hz. Aişe`nin de bulunduğu bir seferinde, Ulafu`l-Ceyş nam mevkide geceleyin istirahat molası vermişti. Bu esnada Hz.Aişe (ra)`nin Yemen boncuğundan mamul kolyesi koptu. Bunun aranması, askerleri yolundan alıkoydu ve sabah aydınlığı girdi, insanların yanında su yoktu. Hz. Ebu Bekr (ra) Aişe`ye kızdı ve hatta: "Herkesi yolundan alıkoydun, yanlarında su da yok!" diye çıkıştı. Derken Allah Teala Hazretleri, Resulullah (sav)`a, temiz toprakla temizlenme ruhsatını indirdi. Bunun üzerine müslümanlar, Resulullah (sav)`la kalkıp ellerini kaldırdılar. Topraktan hiçbir şey almadılar, yüzlerini ve omuzlarına kadar ellerini meshettiler. Ellerinin içlerinden de koltuk altlarına kadar meshettiler." Ebu Davud şu ziyadede bulunmuştur: "Bir hadiste İbnu Şihab der ki: "alimler bu hadise itibar etmediler." Ebu Davud der ki: "Hadisi, İbnu İshak da böyle rivayet etti ve rivayette İbnu Abbas (ra)`dan onun "iki vuruş zikrettiğini" kaydetti." Nesai`nin bir rivayetinde "Topraktan hiçbir şey çırpmadılar" denmiştir.
HadisNo : 3716


Fasil : RİYA BÖLÜMÜ
Konu : Riya Hakkında
Ravi : Ka`b İbnu Malik
Hadis : Resulullah (sav)`ın şöyle söylediğini işittim: "Kim alim geçinmek, sefihlerle münazara yapmak ve halkın dikkatlerini kendine çekmek gibi maksadlarla ilim öğrenirse Allah o kimseyi cehenneme atar."
HadisNo : 2003


Fasil : DÜNYANIN VE BAZI YERLERİNİN ZEMMEDİLMESİ BÖLÜMÜ
Konu : Dünyanın Zemmi Ve Kötülenmesi
Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Dünya mel`undur, içindekiler de mel`undur, ancak zikrullah ve zikrullah`a yardımcı olanlarla alim veya müteallim hariç"
HadisNo : 1967


Fasil : FEZAİL BÖLÜMÜ
Konu : Sahabe Dışındaki Bazı Kimselerin Fazileti - Malik İbnu Enes
Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "İnsanların ilim taleb etmek üzere seferlere çıkacakları zaman yakındır. (O zaman) Medine aliminden daha bilginini bulamazlar." [Abdurrezzak, rivayetinde: "Bu (hadiste haber verilen alim) Malik İbnu Enes`dir" demiştir.]
HadisNo : 4560


Fasil : FEZAİL BÖLÜMÜ
Konu : İslam Ümmetinin Fazileti
Ravi : Ebu Said
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ümmetimden (alim, şehid, salih) bazıları var; bir(çok kabilelere şamil bir) cemaate şefaat eder, bazıları var bir kabileye şefaat eder; bazıları var bir bölüğe şefaat eder; bazıları da tek bir ferde şefaat eder ve cennete girmelerini sağlar."
HadisNo : 4520


Fasil : İLİM BÖLÜMÜ
Konu : İlmin Kaldırılması
Ravi : İbnu Amr İbni`l-As
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Allah ilmi [verdikten sonra], insanların [kalbinden] zorla söküp almaz. Fakat ilmi, ülemayı kabzetmek suretiyle alır. Ulema kabzedilir, öyle ki, tek bir alim kalmaz. Halk da cahilleri kendine reis yapar. Bunlara meseleler sorulur, onlar da ilme dayanmaksızın [kendi reyleriyle] fetva verirler, böylece hem kendilerini hem de başkalarını dalalete atarlar."
HadisNo : 4138


Fasil : TEFSİR BÖLÜMÜ - ESBAB-I NÜZULE DAİR
Konu : Haşr Suresi
Ravi : Ma`kıl İbnu Yesar
Hadis : Resulullah (a) buyurdular ki: "Kim sabaha erdiği zaman üç kere "Euzubillahi`s-semi`il-alim mine`ş-şeytani`r-racim" der ve Haşr suresinden üç ayet okursa, Allah onun için yetmiş bin meleği vekil tayin eder de onlar, akşam oluncaya kadar kendisine rahmet okurlar. Şayet o gün ölecek olsa şehid olarak ölür. Akşam vaktinde aynı şekilde okuyacak olsa (keza sabaha kadar aynı şeyler sözkonusudur).
HadisNo : 821

0 Comments:

Yukarı Çık