Arafat ile ilgili ayetler ve hadisler, kısaca içinde Arafa tgeçen Kuran ayetleri ve sahih hadisler, Arafat hakkındaki ayetlerin ve hadisleri...

Arafat İle İlgili Ayetler ve Sahih Hadisler İle Anlamları

Arafat ile ilgili ayetler ve hadisler, kısaca içinde Arafa tgeçen Kuran ayetleri ve sahih hadisler, Arafat hakkındaki ayetlerin ve hadislerin mealleri Türkçe anlamları, açıklamaları.

Arafat Hakkında Kuran Ayetleri

Konulara Göre Kuran Ayetleri

Bakara Suresi, 198. ayet: Rabbinizden bir fazl istemenizde sizce sakınca yoktur. Arafat'tan hep birlikte indiğinizde Allah'ı Meş'ar-ı Haram'da anın. O, sizi nasıl doğru yola yöneltip-ilettiyse, siz de O'nu anın. Gerçek şu ki, siz bundan evvel sapmışlardandınız.

Bakara Suresi, 199. ayet: Sonra insanların (topluca) akın ettiği yerden siz de akın edin ve Allah'tan bağışlanma dileyin. Şüphesiz Allah bağışlayandır, esirgeyendir.

Arafat Hakkında Sahih Hadisler (Kütübü Sitte)

Konulara Göre Sahih Hadisler

Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ
Konu : Vakfeler Ve Hükümleri
Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Resulullah (ra) arefe günü sabahı, sabah namazını kılınca Mina`dan hareket ederek arafat`a geldi, Nemire`ye indi. Burası, arafat`a gelen ümeranın indikleri yerdir. Öğle namazı vakti olunca Resulullah (sav) sıcakta Nemire`den yürüdü, öğle ile ikindiyi birleştirdi, sonra halka hitab etti. Sonra yürüyüp arafat`taki vakfe yerinde durdu.
HadisNo : 1422


Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ
Konu : Safa Ve Merve Arasında Sa`y
Hadis : İmam Malik`e ulaştığına göre, Sa`d İbnu Ebi Vakkas (ra), mürahık (yani zaman bakımından daralmış, vakfeyi kaçırma endişesine düşmüş) olarak Mekke`ye gelince, Beytullah`la Safa ve Merve`yi tavaftan önce, arafat`a çıkar, arafat`tan döndükten sonra tavafını ifa ederdi.
HadisNo : 1391


Fasil : FEZAİL BÖLÜMÜ
Konu : Sahabelerden Bazılarının Faziletleri - Hz. Ali (ra)
Ravi : Enes
Hadis : Resulullah (sav) Beraet (Tevbe) süresini, (arafat`ta haçlılara tebliğ edilmek üzere) Hz. Ebu Bekir (ra)`i göndermişti. Sonra onu çağırarak: "Bunun, ehlimden olmayan bir kimse ile tebliğ edilmesi muvafık değil!" buyurdu. Hz. Ali (ra)`yi çağırarak sureyi, (arafat`ta okuması için) ona verdi.
HadisNo : 4410


Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ
Konu : Vakfeler Ve Hükümleri
Ravi : Abdurrahman İbnu Ya`mur ed-Dili
Hadis : Resulullah (sav) arafat`da iken, münadisine (dellalına) şöyle nida edip duyurmasını emretti: "Hacc arafat`tır, kim Cem (Müzdelife) gecesi fecrin doğmasından önce (vakfeye) yetişirse, haccı idrak etmiş demektir. Eyyam-ı Mina üç gündür. Kim ilk iki günde acele davranırsa, herhangi bir günah terettüp etmediği gibi, te`hir edene de bir günah terettüp etmez."
HadisNo : 1427


Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ
Konu : Vakfeler Ve Hükümleri
Ravi : Aişe
Hadis : Kureyş ve onun dinine mensub olanlar, (cahiliye devrinde) Müzdelife`de vakfe yapıyorlardı ve kendilerine hums denilirdi. Diğer Araplar ise arafat`da vakfe yapıyorlardı. İslam dini gelince, Cenab-ı Hakk, Peygamberine (sav) arafat`a gidip orada vakfe yapmalarını, sonra da oradan topluca ayrılmalarını emretti. Şu ayet bu hususu beyan eder: "Sonra, insanların toplu olarak akın ettiği yerden siz de akın edin..." (Bakara 199).
HadisNo : 1414


Fasil : ORUÇ BÖLÜMÜ
Konu : Orucun Haram Olduğu Günler
Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) Arefe günü arafat`da oruç tutmayı yasakladı.
HadisNo : 3176


Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ
Konu : İhramdan Çıkma Vakti
Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Beytullah`ı hacc maksadıyla olsun, başka maksadla olsun, her kim tavaf ederse tahallül etmiş (ihram yasaklarından çıkmış) olur." (İbnu Abbas`ın bu sözünü nakleden) Ata`ya: "Bunu neye dayanarak söylüyor?" diye soruldu. Şu cevabı verdi: "Cenab-ı Hakk`ın şu sözüne dayanarak: "Sonra varacakları yer Beyt-i Atik`a müntehidir" (Hacc 33). Kendisine şu cevap verildi: "Ama bu, arafat`ta vakfeye durulduktan sonra olacaktır." Ata bu cevap üzerine açıkladı: "İbnu Abbas (ra) bunun arafat vakfesinden önce ve sonra olacağını söylerdi. Bu hükmü, Hz. Peygamber (sav)`in Veda haccı sırasında Ashab`a verdiği ihramdan çıkma emrinden istinbat ediyordu."
HadisNo : 1467


Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ
Konu : Vakfeler Ve Hükümleri
Ravi : Aişe
Hadis : Hums: Allahu Teala hazretlerinin, haklarında: "Sonra, insanların toplu olarak akın ettiği yerden siz de akın edin" (Bakara 199) ayetini indirdiği kimselerdir." Hz. Aişe (ra) devamla şu açıklamayı yaptı: "İnsanlar arafat`ta (vakfe yaparak oradan) boşanırlardı. Hums olanlar ise, Müzdelife`de (vakfe yaparak oradan) boşanırlar ve: "Biz ancak Harem`den akın ederiz" derlerdi. Ancak, "Sonra, insanların toplu olarak akın ettiği yerden siz de akın edin" (Bakara 199) mealindeki ayet nazil olunca, onlar da, (vakfe için) arafat`a çıktılar."
HadisNo : 1415


Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ
Konu : Vakfeler Ve Hükümleri
Ravi : Zeyd İbnu Eşlem
Hadis : Beni Damureli bir adamdan, o da babası veya amcasmdan şunu nakletmiştir: "Resulullah (sav)`ı arafat`ta bir minber üzerinde gördüm."
HadisNo : 1421


Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ
Konu : Vakfeler Ve Hükümleri
Ravi : Nafi`
Hadis : İbnu Ömer (ra) öğleyi, ikindiyi, akşamı, yatsıyı ve sabahı Mina`da kılar, sonra güneş doğunca arafat`a hareket ederdi.
HadisNo : 1423


Fasil : ORUÇ BÖLÜMÜ
Konu : Zilhicce`den On Gün
Ravi : Ebu Katade
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "arafat günü tutulan orucun, geçen yılın ve gelecek yılın günahlarına kefaret olacağına Allah`ın rahmetinden ümidim var."
HadisNo : 3160


Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ
Konu : Tavaf Ve Say`in Ahkamı
Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Resulullah (sav) (Veda haccında) Mekke`ye geldi, tavafını yaptı, Safa ve Merve arasında sa`yetti. (Geldiği zaman yaptığı bu ilk) tavaftan sonra, arafat`tan dönünceye kadar Kabe`ye yaklaşmadı.
HadisNo : 1374


Fasil : TEFSİR BÖLÜMÜ - ESBAB-I NÜZULE DAİR
Konu : Bakara Suresi
Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Kişi ihramsız olarak (yani Mekke`de ikamet edenler veya ümre için gelip, ümreden sonra ihramı çıkaranlar) Beytullah`ı ziyaret eder. Bu imkan, hacc niyetiyle ihram giymeye kadar devam eder. arafat`a çıkınca, kime deve, sığır veya davardan kurban müyesser olmuşsa, dilediğini kurban eder. Bunlardan biri olmazsa, ona hacdaki, üç günün orucu terettüp eder. Bu günler, arefe gününden evvele ait olmalıdır. Bu üç günün sonuncu günü arefe gününe tesadüf ederse, bunda bir günah yoktur. Sonra arafat`da vakfe`ye gider ikindi namazından akşam karanlığının gelmesine kadar vakfe`de kalır. İbnu Abbas anlatmaya üslubu biraz değiştirerek devam ediyor. Sonra arafat`tan insanlar sökün edince, orayı terketsinler. Topluca geceyi geçirecekleri yere (Müzdelife`ye) gelsinler. Orada Allah`ı çokça zikretsinler, sabah vakti girmezden önce bilhassa tekbir ve tehlili çok yapsınlar sonra buradan da topluca hareket etsinler. Çünkü (eskiden beri) herkes buradan hareket ederdi. Cenab-ı Hakk: "İnsanların toplu olarak sökün ettiği yerden siz de sökün edin, (eski yaptıklarınızdan) Allah`a af dileyin. Allah bağışlar ve merhamet eder" (Bakara, 199). Şeytan taşlayıncaya kadar akmaya (ve çok zikretmeye) devam edin.
HadisNo : 478


Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ
Konu : Vakfeler Ve Hükümleri
Ravi : Cübeyr İbnu Mut`im
Hadis : Bir devemi kaybetmiştim. Arefe günü aramaya çıktım. Resulullah (sav)`ı arafat`da herkesle vakfe yaparken gördüm. (Hayretimden): "Vallahi bu hums`tan biri, burda ne işi var?" dedim. Kureyş`liler, hums`tan addedilirdi.
HadisNo : 1417


Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ
Konu : İhram Ve Haramları
Ravi : Nafi`
Hadis : İbnu Ömer (ra) ihrama girmezden önce ihram için, Mekke`ye girmek için, arafat`ta vakfe için yıkanırdı. (Bir rivayette şu ziyade vardır: "İhrama girdi mi, başını sadece ihtilam olduğu zaman yıkardı.")
HadisNo : 1225


Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ
Konu : Vakfeler Ve Hükümleri
Ravi : Urve
Hadis : Hz. Üsame (ra)`ye: "Resulullah (sav) Veda haccından, ifazadan (arafat`tan ayrıldıktan) sonra yolculuğu nasıl yaptı?" diye sorulmuştu. Şu cevabı verdi: "Hızlı yürürdü. Ancak yolda bir düzlüğe rastlarsa daha hızlı yürürdü."
HadisNo : 1432


Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ
Konu : Arafat Ve Müzdelife`de Telbiye
Ravi : Said İbnu Cübeyr
Hadis : Ben, İbnu Abbas (ra) ile arafat`ta beraberdim. Bir ara bana: "Niye halkın telbiyesini işitmiyorum?" diye sordu, ben kendisine: "Muaviye (ra)`den korkuyorlar!" dedim. Bunun üzerine: "Lebbeyk Allahümme lebbeyk, bu insanlar Ali`ye buğuzları sebebiyle sünneti terketmişler!" diyerek çadırından çıktı."
HadisNo : 1438


Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ
Konu : Arafat Ve Müzdelife`de Telbiye
Ravi : Üsame
Hadis : arafat`da ben Resulullah (sav)`ın devesinin terkisinde idim. Bir ara dua için ellerini kaldırmıştı. (O esnada) deve, Resulullah (sav)`ı eğdi. Derken yuları düştü. Hz. Peygamber (sav) yuları elinin biriyle tutup, diğer elini kaldırarak duasına devam etti.
HadisNo : 1441


Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ
Konu : Vakfeler Ve Hükümleri
Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Resulullah (sav) arafat`tan yola çıkmıştı, arkasından birisinin (koşturmak için) devesine şiddetle bağırıp, vurduğunu işitti. Bunun üzerine kamçısıyla (etrafındakilere kulak verin diye) işaret edip, şöyle buyurdu: "Sakin olun, (Allah`ı razı edecek iyi davranış ve) birr acelede değildir."
HadisNo : 1430


Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ
Konu : Vakfeler Ve Hükümleri
Ravi : Aişe
Hadis : Rezin de bir rivayet ilave etmiştir: "Kureyş ve onun dininde olanlar -ki bunlar Hums denen zümredir- Müzdelife`de vakfe yapıyorlar ve: "Biz, Allah-u Teala`nın katiniyiz yani Beytullah`ın komşularıyız, biz O`nun Harem`inden dışarı çıkmayız" derlerdi. Ebu Seyyare, Arabi, (semeresiz) bir Arap eşeğinin üzerinde arafat`tan indirdi.
HadisNo : 1416


Fasil : ÖLÜM BÖLÜMÜ
Konu : Ölüyü Yıkama Ve Kefenleme
Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Bir adam, arafat`ta Resulullah ile beraber dururken devesi onu (yere atıp) boynunu kırdı ve adam öldü. Aleyhissalatu vesselam: "Adamı su ve sidr ile gasledin, iki parça bezle kefenleyin, kefene tahnit yapmayın (koku sürmeyin). Başını da örtmeyin. Allah onu kıyamet günü telbiye ederek diriltecektir!" buyurdular.
HadisNo : 5441


Fasil : NAMAZ BÖLÜMÜ
Konu : Seferde İki Namazın Cemedilmesi
Ravi : Ca`fer İbnu Muhammed İbni Mesleme
Hadis : Resulullah (sav) öğle ve ikindi namazlarını, arafat`ta tek bir ezan ve iki ayrı ikametle kıldı. İki namaz arasında nafile kılmadı. Müzdelife`de de akşamla yatsıyı bir ezan ve iki ikametle kıldı ve aralarında nafile kılmadı."
HadisNo : 2915


Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ
Konu : Arafat Ve Müzdelife`de Telbiye
Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Hz. Üsame (ra) arafat`tan Müzdelife`ye kadar Resulullah (sav)`ın terkisinde idi. Sonra Müzdelife`den Mina`ya kadar da Fadi İbnu Abbas`ı terkisine aldı. Her ikisi de: "Resulullah (sav) büyük şeytanı (Cemretu`l-Akabe) taşlayıncaya kadar telbiyeyi bırakmadı" demiştir. (Buhari`de gösterilen bablarda rivayet mana yönüyle mevcuttur, lafzan değil)
HadisNo : 1437

0 Comments:

Yukarı Çık