A vitamini içeren besinler, ne işe yarar, faydaları, a vitamini hangi besinlerde bulunur, A vitamini eksikliği belirtileri nelerdir.

A vitamini içeren besinler, ne işe yarar, faydaları

A vitamini içeren besinler, ne işe yarar, faydaları, a vitamini hangi besinlerde bulunur, A vitamini eksikliği belirtileri nelerdir.


vitaminler

Büyüme, üreme, kemik ve diş gelişimi için olmazsa olmaz… Vücudumuz için de vazgeçilmez… Retinol (hayvansal gıda) ve karoten (bitkisel gıda) olarak ikiye ayrılan A vitamini, yağda erir ve enfeksiyonlara karşı direnci artırır. A vitamini, ısıya ve pişirmeye karşı da dayanıklıdır.

A vitamininin faydaları

Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kemik, diş ve diş eti gelişimine yardımcı olur.
Gece körlüğüne karşı etkilidir ve göz bozukluklarının tedavisine yardımcı olur.
Bazı kanser türlerine karşı etkin rol oynar.
Deri, tırnak ve saçların sağlıklı olmasını sağlar.

Hayvansal gıdalarda daha çok bulunan A vitaminini bitkisel gıdalardan alabilirsiniz. A vitaminin bulunduğu besinler şöyle sıralanabilir:

Hayvansal gıdalar: Karaciğer, balık yağı, süt, tereyağı, yumurta, böbrek, peynir, yoğurt.
Bitkisel gıdalar: Ispanak, maydanoz, mercimek, pırasa, brokoli, pazı, kabak, havuç, patates, kavun, kırmızı biber, greyfurt, bezelye, karpuz.

A vitamini eksikliği belirtileri?

Bu besinler az tüketildiğinde a vitamini eksikliği görülür. Ancak A vitamini eksikliği sık görülen bir durum değildir. Ancak gebelik ve emzirme döneminde A vitamini eksik alınabilir. Anne sütüyle yeterince beslenemeyen bebeklerde A vitamini eksikliği görülebilir. A vitamini eksikliğinde sıklıkla görülen belirtiler şöyledir;

Bağışıklık sistemi zayıfladığı için enfeksiyon hastalıklarına yakalanma sıklığı artar.
Çocuklarda normal büyüme ve gelişme sağlanamayabilir.
A vitamini eksikliği sindirim organlarını kötü yönde etkiler.
Aşırı cilt kuruluğu görülür.
Göz aşırı kurur.
Demir eksikliğine neden olabilir.
Gece körlüğü oluşabilir.
Kemik ve dişler zayıflar.
Göz, burun, sinüs, orta kulak, ağız, akciğer ve idrar yolu enfeksiyonları artarken, epitel doku sertleşir.

A vitamini fazlalığında ne olur?

A vitamini eksikliği olduğu gibi fazlalığı da görülebilir. A vitamini fazlalığı; baş ağrısı, cilt kuruluğu, kusma, yorgunluk, kalitesiz uyku, saç dökülmesi, sinir sisteminde hasar, eklem ve kemik ağrılarına neden olabilir. A vitamini fazlalığı aynı zamanda hamile kadınlarda riskli doğum oranının artmasına yol açar. Bazı araştırmalara göre, fazla miktarda A vitamini ve beta-karoten takviyesi almak; menopoz sonrası kadınlarda kalça kırığı riskini artırıyor. Günde 10.000 IU'dan fazla A vitamini alan kadınların doğurduğu her 57 bebekten birinde malformasyon tespit edilmiştir. Yine bir başka araştırmada sigara içen kişilerde günde 20 mg ek beta-karoten alanlarda akciğer kanseri riskinin yüzde 18 arttığı görülmüştür. Bu çalışmada günde 30 mg beta-karoten ve 25.000 IU A vitamini alımının akciğer kanseri, kardiyo-vasküler ölüm ve ortalama ölüm sıklığındaki artışa neden olabileceği ileri sürülmüştür. Bu nedenlerle A vitamini kullanmadan önce uzman bir doktora başvurmak gerekir.

Günlük A vitamini ihtiyacı ne kadar?

Hayvansal gıdalardan alınacak günlük A vitamini ihtiyacı şöyledir:

Erkeklerde 1000 mcg
Kadınlarda 800 mcg
Yenidoğanlarda 375 mcg
1-3 yaş grubu çocuklarda 400 mcg
7-10 yaş grubu çocuklarda 700 mcg

0 Comments:

Yukarı Çık