Ağaç ile ilgili ayetler ve hadisler, kısaca içinde Ağaç geçen Kuran ayetleri ve sahih hadisler, Ağaç hakkındaki ayetlerin ve hadislerin meal...

Ağaç İle İlgili Ayetler ve Sahih Hadisler Türkçe Anlamları

Ağaç ile ilgili ayetler ve hadisler, kısaca içinde Ağaç geçen Kuran ayetleri ve sahih hadisler, Ağaç hakkındaki ayetlerin ve hadislerin mealleri Türkçe anlamları, açıklamaları.

Ağaç Hakkında Kuran Ayetleri

Konulara Göre Kuran Ayetleri

Bakara Suresi, 35. ayeti: Ve dedik ki: "Ey Adem, sen ve eşin cennette yerleş. İkiniz de ondan, neresinden dilerseniz, bol bol yiyin; ama şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zalimlerden olursunuz."

En'am Suresi, 99. ayeti: O, gökten su indirendir. Bununla herşeyin bitkisini bitirdik, ondan bir yeşillik çıkardık, ondan birbiri üstüne bindirilmiş taneler türetiyoruz. Ve hurma ağacının tomurcuğundan da yere sarkmış salkımlar, -birbirine benzeyen ve benzemeyen üzümlerden, zeytinden ve nardan bahçeler (kılıyoruz.) Meyvesine, ürün verdiğinde ve olgunluğa eriştiğinde bir bakıverin. Şüphesiz inanacak bir topluluk için bunda gerçekten ayetler vardır.

Araf Suresi, 19. ayeti: Ve ey Adem, sen ve eşin cennete yerleş. İkiniz dilediğiniz yerden yiyin; ama şu ağaca yaklaşmayın. Yoksa zalimlerden olursunuz.

Araf Suresi, 20. ayeti: Şeytan, kendilerinden 'örtülüp gizlenen çirkin yerlerini' açığa çıkarmak için onlara vesvese verdi ve dedi ki: "Rabbinizin size bu ağacı yasaklaması, yalnızca, sizin iki melek olmamanız veya ebedi yaşayanlardan kılınmamanız içindir."

Araf Suresi, 22. ayeti: Böylece onları aldatarak düşürdü. Ağacı tattıkları anda ise, ayıp yerleri kendilerine beliriverdi ve üzerlerini cennet yapraklarından örtmeye başladılar. (O zaman) Rableri kendilerine seslendi: "Ben sizi bu ağaçtan menetmemiş miydim? Ve şeytanın sizin gerçekten apaçık bir düşmanınız olduğunu söylememiş miydim?"

İbrahim Suresi, 24. ayeti: Görmedin mi ki, Allah nasıl bir örnek vermiştir: Güzel bir söz, güzel bir ağaç gibidir ki, onun kökü sabit, dalı ise göktedir.

İbrahim Suresi, 26. ayeti: Kötü (murdar) söz ise, kötü bir ağaç gibidir. Onun kökü yerin üstünden koparılmış, kararı (yerinde durma, tutunma imkanı) kalmamıştır.

Nahl Suresi, 10. ayeti: Sizin için gökten su indiren O'dur; içecek ondan, ağaç ondandır (ki) hayvanlarınızı onda otlatmaktasınız.

Nahl Suresi, 68. ayeti: Rabbin bal arısına vahyetti: Dağlarda, ağaçlarda ve onların kurdukları çardaklarda kendine evler edin.

İsra Suresi, 60. ayeti: Hani Biz sana: "Muhakkak Rabbin insanları çepeçevre kuşatmıştır" demiştik. Sana gösterdiğimiz o rüyayı insanları denemek için yaptık, Kur'an'da lanetlenmiş ağacı da. Biz onları korkutuyoruz. Fakat (bu) onlarda büyük bir azgınlıktan başka bir şey arttırmıyor.

Taha Suresi, 18. ayeti: Dedi ki: "O, benim asamdır; ona dayanmakta, onunla davarlarım için ağaçlardan yaprak düşürmekteyim, onda benim için daha başka yararlar da var."

Taha Suresi, 120. ayeti: Sonunda şeytan ona vesvese verdi; dedi ki: "Sana sonsuzluk ağacını ve yok olmayacak bir mülkü haber vereyim mi?"

Hac Suresi, 18. ayeti: Görmedin mi ki, gerçekten, göklerde ve yerde olanlar, güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanlardan birçoğu Allah'a secde etmektedirler. Birçoğu üzerine azap hak olmuştur. Allah kimi aşağılık kılarsa, artık onun için bir yüceltici yoktur. Şüphesiz Allah, dilediğini yapar.

Mü'minun Suresi, 20. ayeti: Ve (daha çok) Tur-i Sina'da çıkan bir ağaç (türü de yarattık); o yağlı ve yiyenlere bir katık olarak bitmekte (ürün vermekte)dir.

Nur Suresi, 35. ayeti: Allah, göklerin ve yerin nurudur. O'nun nurunun misali, içinde çerağ bulunan bir kandil gibidir; çerağ bir sırça içerisindedir; sırça, sanki incimsi bir yıldızdır ki, doğuya da, batıya da ait olmayan kutlu bir zeytin ağacından yakılır; (bu öyle bir ağaç ki) neredeyse ateş ona dokunmasa da yağı ışık verir. (Bu,) Nur üstüne nurdur. Allah, kimi dilerse onu Kendi nuruna yöneltip-iletir. Allah insanlar için örnekler verir. Allah, herşeyi bilendir.

Neml Suresi, 60. ayeti: (Onlar mı) Yoksa, gökleri ve yeri yaratan ve size gökten su indiren mi? Ki onunla (o suyla) gönül alıcı bahçeler bitirdik, sizin içinse bir ağacını bitirmek (bile) mümkün değildir. Allah ile beraber başka bir İlah mı? Hayır, onlar sapıklıkta devam eden bir kavimdir.

Kasas Suresi, 30. ayeti: Derken oraya geldiğinde, o kutlu yerdeki vadinin sağ yanında olan bir ağaçtan: "Ey Musa, Alemlerin Rabbi olan Allah Benim;" diye seslenildi.

Lokman Suresi, 27. ayeti: Eğer yeryüzündeki ağaçların tümü kalem ve deniz de -onun ardından yedi deniz daha eklenerek- (mürekkep) olsa, yine de Allah'ın kelimeleri (yazmakla) tükenmez. Şüphesiz Allah, üstün ve güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir.

Sebe Suresi, 16. ayeti: Ancak onlar yüz çevirdiler, böylece Biz de onlara Arim selini gönderdik. Ve onların iki bahçesini, buruk yemişli, acı ılgınlı ve içinde az bir şey de sedir ağacı olan iki bahçeye dönüştürdük. Yasin Suresi, 80. ayeti: Ki O, size yeşil ağaçtan bir ateş kılandır; siz de ondan yakıyorsunuz.

Saffat Suresi, 62. ayeti: Nasıl, böyle bir konaklanma mı daha hayırlı yoksa zakkum ağacı mı?

Saffat Suresi, 146. ayeti: Ve üzerine, sık-geniş yaprakla (kabağa benzer) türden bir ağaç bitirdik.

Duhan Suresi, 43. ayeti: Doğrusu, o zakkum ağacı;

Fetih Suresi, 18. ayeti: Andolsun, Allah, sana o ağacın altında biat ederlerken mü'minlerden razı olmuştur, kalplerinde olanı bilmiş ve böylece üzerlerine 'güven duygusu ve huzur' indirmiştir ve onlara yakın bir fethi sevap (karşılık) olarak vermiştir.

Kaf Suresi, 10. ayeti: Ve birbiri üstüne dizilmiş tomurcuk yüklü yüksek hurma ağaçları da.

Rahman Suresi, 6. ayeti: Bitki ve ağaç (O'na) secde etmektedirler.

Vakıa Suresi, 29. ayeti: Üstüste dizili meyveleri sarkmış muz ağaçları,

Vakıa Suresi, 52. ayeti: Şüphesiz zakkum olan bir ağaçtan yiyeceksiniz.

Vakıa Suresi, 72. ayeti: Onun ağacını sizler mi inşa ettiniz (yarattınız), yoksa onu inşa eden Biz miyiz?

Haşr Suresi, 5. ayeti: Hurma ağaçlarından her neyi kesmişseniz veya kökleri üzerinde dimdik bırakmışsanız, (bu) Allah'ın izniyledir ve fasık olanları alçaltması içindir.

Abese Suresi, 30. ayeti: Boyları birbiriyle yarışan ve içiçe girmiş ağaçlı bahçeler.

Ağaç Hakkında Sahih Hadisler (Kütübü Sitte)

Konulara Göre Sahih Hadisler

Fasil : KAZA (DAVA) VE HÜKÜM BÖLÜMÜ Konu : Resulullah (sav)`ın Hükme Bağladığı Davalar Ravi : Ebu Said
Hadis : İki kişi, bir hurma ağacının harimi hususunda ihtilaf ederek Resulullah (sav)`a başvurdular. Resulullah (sav) ağacın ölçülmesini emir buyurdular. Yedi veya beş zira` olduğu tesbit edildi. Aleyhissalatu vesselam (harimin) o kadar olmasına hükmetti. HadisNo : 4921

Fasil : GAZVELER BÖLÜMÜ Konu : Gazveler - Hudeybiye Ravi : Amr İbnu Dinar
Hadis : Cabir İbnu Abdillah (ra)`ı dinledim, diyordu ki: "Resulullah (sav) Hudeybiye günü bize şöyle söyledi: "Bugün siz arz ehlinin en hayırlı olanlarısınız. O gün biz bindörtyüz kişi idik. Bugün görebilseydim, size (Altında biat yapılan) ağacın yerini gösterirdim." HadisNo : 4269

Fasil : HUDUD BÖLÜMÜ Konu : Hadd-i Sirkat Ravi : Cabir
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Hurma özü için, ağacın başındaki meyve için, dağda otlayan (ağıla girmemiş) koyun için, ihanet edilen emanet için, yağmalanılan için, kapıp kaçırılan için el kesilmez."[Rezin ilavesidir.] HadisNo : 1630

Fasil : BEY (ALIM-SATIM) BÖLÜMÜ Konu : Meyvelerin Ve Ekinlerin Satışına Dair Ravi : Enes
Hadis : Hz. Peygamber (sav) olgunlaşmazdan önce meyvenin ağacın basında iken satılmasını yasakladı. Kendisine (sav) meyvenin olgunlaşması ile ne kastediliyor? diye sorulunca: "Onun kızarması ve sararmasıdır" diye açıkladı ve ilave etti: "Cenab-ı Hakk bir afet vererek meyveye mani olacak olsa, kardeşinden aldığın parayı nasıl helal addedeceksin?" HadisNo : 228

Fasil : İMAN VE İSLAM HAKKINDA Konu : İman Ve İslama Giren Müteferrik Hadisler Ravi : İbnu Ömer
Hadis : Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştu: "Mü`min, yaprağını hiç dökmeyen yeşil bir ağaca benzer." Halk falanca ağaç, fişmekanca ağaç diye taliminde bulundular, (fakat isabet ettiremediler). Ben, "Bu, hurma ağacıdır" demek istedim, ancak (yaşım küçük olduğu için) utandım. Sonra Hz. Peygamber (sav): Bu hurma ağacıdır" diye açıkladı. HadisNo : 50

Fasil : KIYAMET VE KIYAMETLE İLGİLİ MESELELER BÖLÜMÜ Konu : Cennet Ve Cehennem Ravi : Ebu Hureyre
Hadis : Cennette hiçbir ağaç yoktur ki gövdesi, altından olmasın. HadisNo : 5106

Fasil : FEZAİL BÖLÜMÜ Konu : Bedir; Akabe Ve Bey`atu`r-Rıdvan`a Katılanların Fazileti Ravi : Cabir
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "(Hudeybiyede) ağaç altında Bey`at edenlerden hiç kimse ateşe girmeyecektir." HadisNo : 4505

Fasil : KIYAMET VE KIYAMETLE İLGİLİ MESELELER BÖLÜMÜ Konu : Cennet Ve Cehennem Ravi : Enes
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Cennette bir ağaç vardır ki, binekli bir kimse yüz yıl gölgesinde yürüse onu katedemez. İstersiniz şu ayeti okuyun: "Daimi gölgededirler, çağlayıp duran su başlarındadırlar" (Vakıa 30-31)." HadisNo : 5105

Fasil : PEYGAMBERLİK BÖLÜMÜ Konu : Cansızların Resulullah (sav)`la Konuşmaları Ravi : Ali
Hadis : Resulullah (sav)`a Mekke`de idim. Beraberce bir tarafına gitmiştik. O`nun karşısına çıkan her ağaç, her dağ O`na selam veriyor ve: "Allah`ın selamı üzerine olsun ey Allah`ın Resulü!" diyordu. HadisNo : 5586

Fasil : FEZAİL BÖLÜMÜ Konu : Fazileti Belirtilen Amel Ve Sözler Ravi : Enes
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Bir Müslüman bir ağaç diker veya bir tohum eker de bunların mahsulatından bir kuş veya insan veya hayvan yiyecek olsa, bu onun için bir sadaka olur." HadisNo : 4691

Fasil : FİTNELER HEVALAR VE İHTİLAFLAR BÖLÜMÜ Konu : Sahabe Ve Tabiin Arasında Çıkan Kavga Ve İhtilaflar Ravi : Müseyyeb İbnu Rafi
Hadis : Bera İbnu Azib (ra)`e rastladım. Kendisine: "Sana ne mutlu! Resulullah (sav)`la sohbet şerefine erdin. O`na (Hudeybiye`de) ağaç altında biat ettin!" demiştim. Bana şu cevapta bulundu: "Ey kardeşimoğlu! Biz ondan sonra ne bid`alar işledik sen bilemezsin." HadisNo : 4828

Fasil : HACC VE UMRE BÖLÜMÜ Konu : Haccın Faziletleri Ravi : Sehl İbnu Sa`d
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Telbiyede bulunan hiç bir Müslüman yoktur ki, onun sağında ve solunda bulunan taş, ağaç, sert toprak onunla birlikte telbiyede bulunmasın, bu iştirak (sağ ve solunu göstererek) şu ve şu istikamette arzın son hududuna kadar devam eder." HadisNo : 1164

Fasil : TEFSİR BÖLÜMÜ - ESBAB-I NÜZULE DAİR Konu : Benu İsrail Suresi Ravi : İbnu Abbas
Hadis : "... Sana gösterdiğimiz rüya ile ve Kur`an`da lanetlenmiş ağaçla sadece insanları denedik..." (İsra, 60) mealindeki ayette geçen "rüya" için şu açıklamayı yaptı: "Bu, Resulullah (sav) Mirac gecesinde Beytu`l-Mak-dis`e götürüldüğü zaman gözüyle görmesidir. "Kur`an`da lanetlenmiş ağaç" da zakkum ağacıdır." HadisNo : 678

Fasil : PEYGAMBERLİK BÖLÜMÜ Konu : Cansızların Resulullah (sav)`la Konuşmaları Ravi : Ma`n İbnu Abdirrahman
Hadis : Babam merhumu dinledim. Diyordu ki: "Mesruk`a sordum: "Kur`an dinledikleri gece, cinleri(n geldiğini) Resulullah (sav)`a kim haber verdi?" Bana şu cevabı verdi: "Baban, yani İbnu Mes`ud bana bildirdi ki: "Onların yani cinlerin geldiğini bir ağaç haber verdi." HadisNo : 5589

Fasil : İHYA`UL MEVAT BÖLÜMÜ Konu : İhya`ul Mevat Ravi : Urve
Hadis : Bana bu hadisi rivayet eden kimse şunu da anlattı: İki kişi Hz. Peygamber (sav)`a müracaat ederek aralarındaki ihtilafı arzettiler: Bunlardan biri, diğerinin arazisine hurma ağacı dikmişti. Resulullah (sav): "Tarla, eski sahibine aittir, ağaç diken de diktiklerini tarlada söksun" diye hükmetti. Ben ağaçların köklerine baltalarla vurulduğunu gördüm. ağaçlar boylu boslu tam haldeydiler, hepsi de tarladan söküldüler. HadisNo : 107

Fasil : NAMAZ BÖLÜMÜ Konu : Secdeler Üzerine Fasıl - Tilavet Secdesi Ravi : İbnu Abbas
Hadis : Bir adam gelerek dedi ki, "Ey Allah`ın Resulü! Gece uyurken rüyamda kendimi gördüm. Sanki ben bir ağacın arkasında secde yapıyorum. Ben secde yaptım, secdem üzerine ağaç da secde yaptı. Onun şöyle söylediğini işittim: "Allah`ım, secdem sebebiyle bana sevab yaz, onun hürmetine günahımı dök, onu senin nezdinde bana azık yap. Kulun Davud`dan kabul ettiğin gibi, onu benden kabul et." İbnu Abbas (ra) der ki: "Bundan sonra, Resulullah (sav)`ın secde ayeti okuduğunu, (tilavet secdesi sırasında) o adamın kendisine, ağacın sözü olarak haber verdiği duanın aynısıyla dua ettiğini işittim. HadisNo : 2775

0 Comments:

Yukarı Çık